Sociālās distancēšanās un piesardzības pasākumi pasažieriem vilcienā

01.04.2020
Sociālās distancēšanās un piesardzības pasākumi pasažieriem vilcienā

Atbilstoši Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojumam Nr.103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” izdotajā satiksmes ministra 2020. gada 26. marta rīkojumā Nr.01-03/79 noteiktajiem pasākumiem, lai samazinātu personu skaitu sabiedriskajā transportā un tādējādi nodrošinātu sociālo distancēšanos, vienlaikus nodrošinot iespēju personām nokļūt, piemēram, darbā,

pasažieriem ir nepieciešams:

  • Pirms brauciena izvērtēt tā vajadzību un izmantot vilcienu tikai būtiskos gadījumos (nokļūšanai darbavietā vai atgriežoties no tās, veikala, aptiekas u.c. apmeklējumiem).
  • Ja iespējams, izvēlēties braucienu laikā, kad vilcienā ir mazāk pasažieru jeb dienas vidū, turklāt šajā laikā biļetes vairākiem reisiem iespējams iegādāties ar 20% atlaidi. Tāpat tiem pasažieriem, kuri atbilst saslimstības riskam pakļautajai grupai, izvērtēt iespēju sabiedrisko transportu izmantot galējas nepieciešamības gadījumā, to darot ārpus maksimumstundām.
  • Personām, kuras pēdējo 14 dienu laikā ieradušās no ārvalstīm, neizmantot vilcienu.
  • Neveikt īsas distances braucienus, tā vietā izvēloties citus pārvietošanās veidus.
  • Biļeti braukšanai vilcienā iegādāties pirms brauciena, pēc iespējas izmantojot attālinātas biļešu iegādes iespējas, turklāt “Pasažieru vilciena” mobilajā lietotnē un mājaslapā e-biļetēm ir piemērota atlaide 5 vai 10% apmērā. Ja esat iekāpis vilcienā pieturā, kurā biļešu kase ir slēgta, par biļeti pie konduktora kontroliera norēķināties ar maksājumu karti, lai samazinātu saskarsmi ar skaidru naudu.
  • Iekāpjot vilcienā, izkāpjot un izvēloties stāvvietu, ievērot 2 m distanci. Vilciena salonā ieņemt tikai pārvadātāja atļautās sēdvietas – tās, kuras nav iezīmētas. Ņemot vērā ierobežoto telpu, ne vienmēr starp atļautajām sēdvietām būs tieši 2 metri, bet tās ir brīvas pamīšus, lai starp cilvēkiem būtu droša distance. Ierobežojums neattiecas uz vienas mājsaimniecības locekļiem un pasažieriem ar bērniem.
  • Nepieciešamības gadījumā informēt citus pasažierus par noteiktajiem piesardzības pasākumiem vai atbildīgās valsts iestādes par šo prasību neievērošanu. Neskaidrību gadījumā vērsties pēc palīdzības pie konduktora kontroliera.

 

01.03.2020.